Јапонското јаболко е плод кој е преполн со витамин Ц и полн вкус. Едно мало јапонско јаболко содржи околу 17мг витамин Ц, што го прави одлично овошје за децата, кое им помага во правилната апсорпција на железото.
ЈАПОНСКО ЈАБОЛКО (1 ПОГОЛЕМ ПЛОД) |
|
ВИТАМИНИ | МИНЕРАЛИ |
Витамин Ц – 33 мг | Калиум – 155 мг |
Содржи и други витамини, во помали количини. | Фосфор – 13 мг |
Калциум – 14 мг | |
Железо – 1.25 мг | |
Содржи и други минерали, во помали количини. |
Јапонското јаболко е одличен додаток во исхраната на децата, и со негово давање може да се почне помеѓу 8. и 10. месец од животот на бебето. Ова овошје не е голем алерген, а е вкусно и лесно за подготовка. Како и секогаш, задолжително консултирајте се со својот педијатар пред воведувањето на нови намирници во исхраната на вашето бебе. Најдобро е да се чува во хартиена ќеса, на собна температура, и се јаде зрело. За потребите на бебето, најдобро е јапонското јаболко да се излупи и да се свари на пареа, но ако е доволно зрело, се вади меката содржина и се пасира во комбинација со друго овошје.