
Јапонското јаболко е плод кој е преполн со витамин Ц и полн вкус. Едно мало јапонско јаболко содржи околу 17мг витамин Ц, што го прави одлично овошје за децата, кое им помага во правилната апсорпција на железото.
|
ЈАПОНСКО ЈАБОЛКО (1 ПОГОЛЕМ ПЛОД) |
|
| ВИТАМИНИ | МИНЕРАЛИ |
| Витамин Ц – 33 мг | Калиум – 155 мг |
| Содржи и други витамини, во помали количини. | Фосфор – 13 мг |
| Калциум – 14 мг | |
| Железо – 1.25 мг | |
| Содржи и други минерали, во помали количини. | |
Јапонското јаболко е одличен додаток во исхраната на децата, и со негово давање може да се почне помеѓу 8. и 10. месец од животот на бебето. Ова овошје не е голем алерген, а е вкусно и лесно за подготовка. Како и секогаш, задолжително консултирајте се со својот педијатар пред воведувањето на нови намирници во исхраната на вашето бебе. Најдобро е да се чува во хартиена ќеса, на собна температура, и се јаде зрело. За потребите на бебето, најдобро е јапонското јаболко да се излупи и да се свари на пареа, но ако е доволно зрело, се вади меката содржина и се пасира во комбинација со друго овошје.

















