Одвикнување: Штом бебето изгуби интерес за цуцла, немојте веќе да му ја нудите

Бебињата се одвикнуваат од цуцлите околу десеттиот месец од животот

Ако предолго се користи, цуцлата може да ги деформира забите на детето
Мијте ја цуцлата со вода и сапун барем еднаш на ден или секој пат кога ќе процените дека е валкана и менувајте ја на секои два месеци

Деформација на забите, отежнето доење или создавање зависност – сиве овие работи и се препишуваат на цуцлата. Еве ги најчестите заблуди:

Цуцлата е непотребна – ВИСТИНА: На новороденчињата им треба многу внимание, а кога ќе ги искористите сите средства и тактики на смирување, понудете му на бебето цуцла како последно решение и тоа онаа со анатомски облик. Цуцлата му пружа утеха на бебето.

Цуцлата ќе ги деформира забите на бебето – ВИСТИНА: Се зависи од интензитетот и должината на периодот на употреба на цуцлата. Ако бебето само повремено ја цица цуцлата, оваа навика нема да остави никакви последици врз неговите заби. Но, ако бебето често ја употребува и после првата година, тогаш постои реална опасност од оштетување на забите.

Тешко се одвикнуваат – ВИСТИНА: Бебињата се одвикнуваат од цуцлите околу десеттиот месец од животот. Штом бебето изгуби интерес за цуцлата, немојте веќе да му ја нудите.

Мијте ја цуцлата со вода и сапун барем еднаш на ден или секој пат кога ќе процените дека е валкана и менувајте ја на секои два месеци.