Децата кои се хранат со ултрапроцесирана храна (UPFs) би можеле да останат без заби, сугерира истражување кое загрижува.
Храната полна со адитиви, како што се чипсот и слатките, со децении е оцрнувана за нивните наводни ризици, со десетици студии кои ги поврзуваат со дијабетес тип 2, срцеви заболувања и рак.
Експертите дури повикаа ултрапроцесираната храна – обично се што може да се јаде што има повеќе вештачки состојки од природни – да се отстрани од исхраната.
Терминот ултрапроцесирана храна (UPF) се користи за покривање на се што може да се јаде направено со бои, засладувачи и конзерванси кои го продолжуваат рокот на траење. Готови оброци, сладолед и кечап од домати се некои од најомилените примери на производи кои спаѓаат под терминот UPF. Ова сега е синоним за храна која нуди мала хранлива вредност
Сега, шпанските научници кои следеа десетици мали деца открија дека консумирањето храна главно составена од ултрапроцесирана храна, која обично е мека и хипервкусна, влијае на развојот на вилицата.
Д-р Лаура Маркес Мартинез, експерт за детска стоматологија на Католичкиот универзитет во Валенсија и коавтор на студијата, рече: „Џвакањето игра клучна улога во правилниот развој на вилиците бидејќи го стимулира растот на коските, ги зајакнува мускулите на лицето и промовира правилно забно усогласување.
„Џвакањето цврста и храна богата со влакна, како што се овошјето, зеленчукот или природните протеини, ја вежба вилицата, помагајќи да се спречат проблеми како малоклузија (непорамнување на забите) и недостатоци во големината и обликот на забните лакови. Од друга страна, исхраната базирана на ултрапроцесирана храна, која е мека и бара минимален напор за џвакање, негативно влијае на развојот на вилицата.“
„Оваа храна, со тоа што не ги стимулира адекватно максилофацијалните мускули и коски, може да доведе до неразвиени коскени структури и да го зголеми ризикот од малоклузија и респираторни проблеми“.
Истражувањата покажаа дека малите британски деца консумираат половина од нивните калории од исхраната со ултрапроцесирана храна. Бројката е 59 отсто кај седумгодишните деца.
Минатата година, вознемирувачки податоци, исто така, сугерираа дека децата кои јаделе многу ултрапроцесирана храна покажуваат рани знаци на лошо здравје на срцето и фактори на ризик од дијабетес уште на возраст од три години
Во студијата, истражувачите ги следеле навиките во исхраната, забните структури и обликот на черепот на 25 деца од три до пет години. Тие откриле дека оние кои јаделе помека храна почесто имале издадени заби и им недостигале природни празнини, кои се потребни помеѓу забите во раното детство за да се овозможат поголеми заби подоцна.
Еден од врвните експерти за исхрана во Велика Британија, професорот Тим Спектор, исто така изјави за „Телеграф“: „Ние поминуваме низ оваа епидемија на намалување на вилицата неколку стотини години, но таа навистина се забрза во последните две децении. Како резултат на тоа, гледаме огромен пораст на ортодонтските проблеми кај децата – масовно користење на протези и многу повеќе искривени заби.“
Основачот на популарната апликација за исхрана ZOE додаде: „Најсилната тековна теорија за тоа зошто вилиците се намалуваат толку брзо е дека ги храниме нашите деца со бебешка храна буквално целиот нивен живот. Така што тие едноставно не ги развиваат мускулите на вилицата или големината на вилицата, и не се навистина прилагодени за џвакање“.
Терминот ултрапроцесирана храна (UPF) се користи за покривање на се што може да се јаде направено со бои, засладувачи и конзерванси кои го продолжуваат рокот на траење. Готови оброци, сладолед и кечап од домати се некои од најомилените примери на производи кои спаѓаат под терминот UPF. Ова сега е синоним за храна која нуди мала хранлива вредност.
Ние поминуваме низ оваа епидемија на намалување на вилицата неколку стотини години, но таа навистина се забрза во последните две децении. Како резултат на тоа, гледаме огромен пораст на ортодонтските проблеми кај децата – масовно користење на протези и многу повеќе искривени заби, истакна проф. Тим Спектор, еден од врвните експерти за исхрана во Велика Британија
Тие се различни од преработената храна, која се обработува за да трае подолго или за да се подобри нејзиниот вкус, како што се сушено месо, сирење и свеж леб.
Обединетото Кралство е најлошо во Европа кога станува збор за јадење за јадење ултрапроцесирана храна, која сочинува околу 57 проценти од националната исхрана. Се смета дека оваа храна е клучен двигател на дебелината, што го чини NHS околу 6,5 милијарди фунти годишно за лекување на болести поврзани со тежината, како што се дијабетес, срцеви заболувања и некои видови на рак.
Минатата година, вознемирувачките податоци, исто така, сугерираа дека децата кои јаделе многу ултрапроцесирана храна покажуваат рани знаци на лошо здравје на срцето и фактори на ризик од дијабетес уште на возраст од три години.
NHS препорачува на лицата помлади од 18 години барем еднаш годишно да одат на стоматолошки преглед бидејќи нивните заби може побрзо да се расипат. NHS стоматолошката грижа за деца е бесплатна. Но, стоматологијата на NHS е во криза со години, при што лидерите тврдат дека секторот е хронично недоволно финансиран, што го прави финансиски неостварливо да се спроведуваат третмани. Проблемот го влошува тоа што, како што повеќе стоматолози го напуштаат NHS, оние што остануваат стануваат преплавени од се повеќе пациенти.
Британците, исто така, раскажаа како со месеци седат на листи за чекање и патуваат во странство за да видат стоматолог откако им е невозможно да закажат состанок со NHS, критикувајќи го системот како „викторијански“. Други биле принудени сами да ги вадат забите со клешти или да патуваат на третман во странство, пишува „Дејли мејл“.