
Потребно:
- 300 г гриз
- 300 г шеќер
- 1,5 л млеко
- 100 г путер
- 2 јајца
- 300 г презла
За филот:
- 1 кг сливи
- 1 ванилин шеќер
- 1 лажичка цимет
- 3 лажици шеќер
Подготовка: Пропжете ја презлата со три лажици шеќер на една лажичка путер додека не поруменат и не пуштат мирис, како кога подготвувате кнедли со сливи. Оставете да се излади. Во меѓувреме, доведете го млекото до вриење, потоа додадете го гризот измешан со шеќер и гответе, мешајќи постојано, додека не се згусне. Кога смесата ќе се изедначи, додадете го путерот, добро измешајте и тргнете од оган. Додадете ги изматените јајца во топлата маса и мешајте кратко додека не стане мазна и пенеста. Измијте ги сливите, извадете ги семките и ситно исечкајте ги. Ставете ги во тенџере, додадете ванилин шеќер, обичен шеќер и цимет, па варете десет минути, додека не омекнат и не испуштат сок, како кога подготвувате џем од сливи. Посипете го дното на калапот со слој презла, потоа истурете ја половината од смесата со гриз и оставете ја да се олади во фрижидер околу петнаесет минути. Одозгора распоредете слој презла, па распоредете го филот од сливи. На крајот додадете го остатокот од гризот. Завршете со слој презла. Кога сè убаво ќе го излиете во плех или калап, ставете го колачот да се пече во претходно загреана рерна на 180-200 степени и печете додека не добие златно-кафеава боја. Оставете да се олади и да се стврдне пред да го исечете. Добар апетит!