
Потребно:
За околу 2-3 тегли
- 1 кг исчистени тиквички
- 300 г кромид
- 250 г моркови
- 70 мл масло
- 80 г доматно пире (концентрирана паста)
- 1 лажичка сол
- 1 лажица шеќер
- 1/4 лажичка мелен црн пипер
- 1/2 лажичка сечкан лук (или 2 чешниња)
- 1/3 лажичка мелен коријандер
- 1 лажица оцет
Подготовка: Излупете ги тиквичките и исечкајте ги на коцки. Исчистете го и ситно исечкајте го кромидот и морковот (или изрендајте го морковот). Загрејте го маслото во големо тенџере. Прво, пржете го кромидот додека не стане проѕирен, потоа додадете го морковот и пржете 5-7 минути. Додадете ги тиквичките и динствувајте сè заедно уште 20-30 минути, мешајќи повремено, додека не омекнат и водата не испари. Кога зеленчукот ќе омекне, сомелете го со рачен миксер или во блендер додека не добиете мазна паста. Вратете сè во тенџерето, додадете доматна паста, сол, шеќер, бибер, лук, коријандер и оцет. Гответе уште 15-20 минути на тивок оган, мешајќи често за да не загори. Распоредете го топлиот намаз во стерилизирани тегли, цврсто затворете ги и превртете ги наопаку 5 минути за да се вакуумира. Доколку сакате, пастеризирајте 10-15 минути. Добар апетит!