Потребно:
- 400мл млеко
- 1 лажичка шеќер
- 2 лажички сол
- ½ коцка свеж квасец
- 650гр брашно
За премачкување:
- Неколку лажици млеко
- Сусам
Подготовка: Сите состојки замесете ги во мазно тесто и оставете го да отстои 30-45 минути. Тестото поделете го на 6 еднакви топчиња. Земете ја првата топка и премачкајте ја со млеко од горната страна, па премачканиот дел ставете го во садот со сусам и нежно притиснете. На набрашнета површина, свретет го тестото така што сусамот е нагоре, па исечете го на 4 делови. Повторете ја постапката и со останатите топки. Прежете на средна температура прво со сусамот нагоре, па сврете додека ушипакот не добие убава златна боја. Добар апетит!