РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Банана леб со јагоди

На класичниот банана леб додадете сладок допир со додавање на сочни јагоди. Овој сладок леб ќе биде идеален како појадок, ужина или десерт, а во продолжение ќе го најдете рецептот.

Потребно:

  • 180 гр брашно
  • ½ лажичка прашок за печиво
  • 1 прстофат сода бикарбона
  • 1 прстофат сол
  • 110 гр крем сирење
  • 60 гр путер
  • 3 лажици масло
  • 150 гр шеќер
  • 1 јајце
  • ½ лажичка екстракт од ванила
  • 2 зрели банани
  • 150 гр јагоди

Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 степени и калапот за пече леб намастете го и посипете госо брашно. Измешајте ги сувите состојки – брашното, прашокот за печиво, сода бикарбоната и солта и оставете ги на страна. Изматете го крем сирењето, путерот и маслото околу 2 минути, додека не се добие крем. Додадете шеќер и мешајте уште 2 минути. Додадете ги јајцето и екстрактот од ванила и убаво измешајте, па постепено додавајте ги сувите состојки. Зрелите банани лесно изгмечете ги со вилушка, а истото направете го и со јагодите и наизменично додавајте ги во смесата. Полека измешајте и истурете во калапот. Печете 65 до 75 минути на 180 степени (по 45 минути слободно ставете фолија за да не изгори лебот. Извадете го, целосно изладете го и послужете. Добар апетит!