Потребно:
- 3 банани
За кората:
- 6 белки
- 6 лажици шеќер
- Пудинг од ванила
- 1,5 лажици брашно
- 3,5 лажици масло
За филот:
- 6 жолчки
- 3 кесички ванилин шеќер
- 700 мл млеко
- 3 пудинзи од ванила
- 150 гр путер
- 250 мл слатка павлака
За декорација:
- 350 мл слатка павлака
- Кругови банана
Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 степени. Подгответе се за кората – изматете ги белките во тврд снег и потоа додадете шеќер и добро измешајте. Измешајте масло, пудингот од ванила и брашното. Добиената смеса распоредете ја на плех обложен со хартија за печење и печете 10 минути. Кога ќе се испече, кората се одвојува од хартијата за печење и се сече по должина на три дела. Зовријте 400 мл млеко, а посебно изматете ги жолчките, шеќерот, ванилиниот шеќер, пудингот од ванила и уште 300 мл млеко, па се добро измешајте. Истурете ја смесата во млекото што врие и мешајте додека не стане густа. Оставете да се излади, а потоа измешајте го ладниот крем со изматениот путер. После тоа, изматете ја слатката павлака и се соединете. Излупете ги бананите на кругови. После тоа, првата кора покријте ја со третина од филот, наредете ги бананите, покријте со втората кора и така редете ги слоевите додека не потрошите се, повторувајќи ја постапката на филување. Декорирајте со слатка павлака и парчиња банана. Ставете ја тортата во фрижидер два часа пред да ја исечете. Добар апетит!