РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Банана торта со ванила крем без печење

Тортата од пудинг од ванила и банана е мек и сочен десерт, кој можете да го декорирате и со друго овошје. Ова е рецептот за овој прекрасен десерт.

Потребно:

  • 3 банани

За кората:

  • 6 белки
  • 6 лажици шеќер
  • Пудинг од ванила
  • 1,5 лажици брашно
  • 3,5 лажици масло

За филот:

  • 6 жолчки
  • 3 кесички ванилин шеќер
  • 700 мл млеко
  • 3 пудинзи од ванила
  • 150 гр путер
  • 250 мл слатка павлака

За декорација:

  • 350 мл слатка павлака
  • Кругови банана

Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 степени. Подгответе се за кората – изматете ги белките во тврд снег и потоа додадете шеќер и добро измешајте. Измешајте масло, пудингот од ванила и брашното. Добиената смеса распоредете ја на плех обложен со хартија за печење и печете 10 минути. Кога ќе се испече, кората се одвојува од хартијата за печење и се сече по должина на три дела. Зовријте 400 мл млеко, а посебно изматете ги жолчките, шеќерот, ванилиниот шеќер, пудингот од ванила и уште 300 мл млеко, па се добро измешајте. Истурете ја смесата во млекото што врие и мешајте додека не стане густа. Оставете да се излади, а потоа измешајте го ладниот крем со изматениот путер. После тоа, изматете ја слатката павлака и се соединете. Излупете ги бананите на кругови. После тоа, првата кора покријте ја со третина од филот, наредете ги бананите, покријте со втората кора и така редете ги слоевите додека не потрошите се, повторувајќи ја постапката на филување. Декорирајте со слатка павлака и парчиња банана. Ставете ја тортата во фрижидер два часа пред да ја исечете. Добар апетит!