РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Бела чорба со леќа

Бела чорба можете да послужите и во лето и во зима, а нејзината подготовка е навистина едноставна. Можете да користите месо по ваш избор, како и зеленчук. Овој тип на чорба е одлична замена кога ви треба хранлив ручек.

Потребно:

  • 700 гр пилешки батаци
  • 1 врзоп за супа (пашканат, морков, магдонос)
  • 2 стапчиња целер
  • 1 кромид
  • 2 шаки црвена леќа
  • 2-3 рамни лажици ориз

За запршка:

  • 1 рамна лажичка брашно
  • 1 чаша вода

И уште:

  • 1 жолчка од јајце
  • 5 лажици крем за готвење

Подготовка: Ставете го месото во тенџере, посолете го, па покријте го со вода и варете додека не омекне. Кромидот пресечете го на половина, па испечете го на рингла. Кога батаците малку ќе омекнат, додадете го кромидот, морковот и пашканатот кои претходно сте ги излупиле. Кога и зеленчукот ќе омекне, процедете ја супата. Исечете го морковот и вратете го во супата. Можете да ја отстраните кожата од батаците или само да ги исечкате и повторно да ги ставите во супата. Додадете го оризот, сечканиот целер и леќата и измешајте. Доколку е потребно, додадете малку вода. Гответе ја супата додека леќата не омекне, а потоа направете запршка. Водата и брашното се мешаат да нема грутчиња, па се додаваат во супата и се меша додека убаво не се соединат сите состојки. Гответе уште неколку минути, а потоа исклучете. Оставете ја супата да се излади неколку минути, а потоа додадете ја жолчката која сте ја изматиле со кремот за готвење.  Добро измешајте. Чорбата не смее да биде жешка, бидејќи жолчката не смее да се свари. Добар апетит!