Потребно:
- 250гр компир батат (сладок компир)
- 6 урми
- 1 лажицакокосово масло
- 4 лажици јаворов сируп или мед
- 100гр мелени бадеми
- 4 лажици какао
- 1 лажичка екстракт од ванила
- Малку цимет
- Малку мускатно оревче
Подготовка: Излупете го компирот, исечете го на поголеми парчиња и варете го на пареа околу 20 минути. Во блендер измиксирајте го компирот и урмите додека не добиете кремаста структура, па додадете ја ванилата, кокосовото масло, јаворовиот сируп или медот и се заедно кусо миксирајте, па ставете ја смесата во сад. Во друг сад измешајте ги бадемите, какаото, циметот и мускатното оревче. Сувите состојки додадете ги во мокрите и мешајте додека смесите убаво не се соединат. Префрлете ја смесата во помало тавче за печење кое сте го премачкале со кокосово масло, па ставете да се пече во претходно загреана рерна на 180 степени околу 40-50 минути. Откако ќе се олади, колачот може да го прелиете со растопено црно чоколадо.