Потребно:
За тестото:
- 1 чаша пченкарен гриз
- 1 чаша брашно
- 1 чаша шеќер
- 1 лажичка прашок за печиво
- 1/2 лажичка сол
- 2 јајца
- 1 чаша млеко
- 1/2 чаша путер, растопен
- 1 лажичка екстракт од ванила
За шербетот:
- 1 чаша шеќер
- 1/2 чаша вода
- 1/2 лажичка екстракт од ванила
Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 °C. Калапот за печење (приближно 22 x 22 см) подмачкајте и набрашнете го. Во поголем сад измешајте ги гризот, брашното, шеќерот, прашокот за печиво и солта. Во друг сад изматете ги јајцата и додадете ги млекото, растопениот путер и екстрактот од ванила. Соединете ги влажните и сувите состојки и добро измешајте за да добиете мазно тесто. Истурете го тестото во подготвениот калап и печете во загреана рерна 25-30 минути. Додека колачот се пече, подгответе го шербетот така што во мало тенџере ќе ги сварите шеќерот, водата и екстрактот од ванила. Варете 2-3 минути додека шеќерот не се раствори и шербетот не стане малку погуст. Кога колачот ќе се испече, извадете го од рерна и веднаш прелијте го со топол шербет. Оставете го колачот да се излади и да го впие шербетот. Исечете го во форма по желба и послужете. Добар апетит!