РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Брз мексикански ориз

Мексиканскиот ориз е фино зачинет и едноставен оброк, кој многу лесно се прави.

Потребно:

  • 2 лажици масло
  • 200 гр сув долгозрнест бел ориз
  • 200 гр кромид, исечен на коцки
  • 500 мл вода
  • 150 мл сос од домати
  • 2 лажици бујон од домати
  • 1 ½ лажичка мелен лук
  • 1 лажичка мелен ким
  • ½ лажичка сол
  • 1 лажица магдонос

Подготовка: Загрејте го маслото во големо тенџере на средно-висок оган. Додадете го оризот и варете со постојано мешање додека не порумени, 2 до 3 минути. Измешајте го кромидот, водата, сосот од домати, две лажици бујон, лук, ким и сол. Оставете да проврите на силен оган. Намалете ја топлината, покријте и варете додека не омекне, околу 20 минути. Тргнете од оган. Оставете да отстои, покриено, 5 минути. Промешајте со вилушка и по желба украсете со магдонос. Добар апетит!