Потребно:
- 2 лажици масло
- 200 гр сув долгозрнест бел ориз
- 200 гр кромид, исечен на коцки
- 500 мл вода
- 150 мл сос од домати
- 2 лажици бујон од домати
- 1 ½ лажичка мелен лук
- 1 лажичка мелен ким
- ½ лажичка сол
- 1 лажица магдонос
Подготовка: Загрејте го маслото во големо тенџере на средно-висок оган. Додадете го оризот и варете со постојано мешање додека не порумени, 2 до 3 минути. Измешајте го кромидот, водата, сосот од домати, две лажици бујон, лук, ким и сол. Оставете да проврите на силен оган. Намалете ја топлината, покријте и варете додека не омекне, околу 20 минути. Тргнете од оган. Оставете да отстои, покриено, 5 минути. Промешајте со вилушка и по желба украсете со магдонос. Добар апетит!