ЌОФТИЊА СО ПИРЕ
Потребно:
- 750 мелено мешано месо
- 3 големи кришки леб, стар еден ден
- 100 мл млеко
- 1 јајце
- 1 црвен кромид, помал
- Сол
- Неколку гранчиња свеж магдонос
- Презла по потреба
- Масло за пржење
За пирето:
- 800 гр компири
- 50 мл млеко
- 50 гр путер
- Прстофат сол
Подготовка: Излупете го и исечете ги компирите на четвртинки, па сварете ги во солена вода додека не омекне. За тоа време, искинете ги парчињата леб и прелијте ги со млекото што сте го свариле. Треба да биде жешко за да се распаднат лепчињата. Кромидот ситно исечкајте го, измешајте го во меленото месо заедно со останатите состојки и измешајте со рака или дрвена лажица ако ви е полесно. Обликувајте ги ќофтињата и валкајте ги во презла. Пржете ги на масло од секоја страна околу 8 минути на тивок оган. Не ставајте ги во длабоко масло бидејќи не е потребно, секако ќе ги вртите. Сварените компири изгмечете ги, додадете го врелиот путер да се растопи, како и загреаното млеко. Посолете по сопствен и послужете со ќофтињата и зелена салата или некоја зимница – пиперки, цвекло, кисели краставички. Добар апетит!