РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Брза торта со готови кори

Нема дете, па ни возрасен кој не ужива во домашно подготвен десерт. Со оглед дека сите брзо живееме, идејата за подготовка на брзо и вкусно слатко секогаш е добредојдена. Ова е рецепт за колач со совршен вкус.

Потребно:

  • 1 пакување розен кори
  • 500мл млеко
  • 300гр шеќер
  • 150гр путер
  • 100гр млечно чоколадо
  • 300гр мелени бисквити
  • 250гр мелени печени лешници

За глазура:

  • 100гр чоколадо
  • 1 лажица путер или маргарин

Подготовка: На оган ставете го млекото со шеќерот и почекајте да проврие. Потоа додадете го путерот исечкан на парчиња и чоколадото искршено на парчиња. Мешајте додека се не се стопи. Тргнете од оган и додадете ги мелените бисквити и лешници. Се заедно соединете и оставете да се олади. По четири лажици од млакиот фил ставајте на секоја кора и премачкувајте ја. Тортата притиснете ја и оставете да отстои еден час. Потоа, стопете го чоколадото со путерот/маргаринот на пареа или во микробранова печка, по 15 секунди, додека целосно не се стопи. Прелијте преку колачот и оставете да се олади во фрижидер, додека се не соедини. Потоа може да се чува на собна температура. Најдобро е кога се сече во долги, правоаголни форми. На здравје.