Потребно:
За 4 лица
- 6 тиквици
- 4500гр мелено месо
- 1 кромид
- 3 чешниња лук
- 2-3 лажици доматно пире
- 200мл вода
- Зачини
Подготовка: На масло запржете го исечканиот кромид и исечканиот лук. За кусо време додадете го месото и полека со вилушка иситнете го. Измешајте и по 5-7 минути додадете ги зачините, доматното пире и водата. Оставете да се динствува на ниска температура околу половина час. За тоа време на половина исечете ги тиквиците по должина. Издлабете ги со лажиче. Во сад за печење ставете ги половинките тиквици, посолете ги и наросете ги со масло. Ставете ги во претходно загреана рерна на 200 степени и печете ги 15-30 минути додека не омекнат и попримат златна боја. Се ова може да подготвите и еден ден однапред и да го чувате готово во фрижидер. Пред јадење, загрејте ја рерната на 180 степени, тиквиците наполнете ги со месниот сос. Ставете ги во рерна 7-8 минути пред послужување. Добар апетит!