
Потребно:
- 250 г путер на собна температура
- 120 г шеќер во прав
- 1 ванилин шеќер
- 1 јајце
- 350 г брашно
- 1 лажичка прашок за печиво
- Прстофат сол

Подготовка: Во голем сад, изматете го путерот, шеќерот во прав и ванилиниот шеќер додека не добиете лесна и кремаста смеса. Додадете го јајцето и кратко измешајте. Во друг сад, измешајте го брашното, прашокот за печиво и солта. Постепено додавајте ги сувите состојки во смесата од путер и мешајте додека не добиете мазно, меко тесто што не се лепи за рацете. Формирајте големи топчиња со големина на лажица (приближно 25 г секое) и ставете ги на плех обложен со хартија за печење. Оставете малку простор помеѓу секое топче бидејќи малку ќе се рашират за време на печењето. Доколку сакате, можете лесно да го притиснете секое топче со прстот или вилушка – ова ќе им помогне да се распоредат порамномерно. Загрејте ја рерната на 180°C. Печете 13-15 минути или додека рабовите не добијат лесна златна боја. Оставете ги колачињата да се изладат на решетка – тие се меки, штотуку извадени од рерна, но ќе се стврднат убаво и ќе станат крцкави додека се ладат. Добар апетит!

















