Потребно:
- 500гр исцедени вишни од компот
- 500мл сок од компот
- 250мл вода
- 150гр гриз
- 160гр шеќер
- 2 пудинга од ванила
- 3 лажици шеќер
- 750мл млеко
- 250гр путер
- 2 кесички ванилин шеќер
- 200гр шеќер во прав
- 150гр бисквити (за подлога)
- 2 кесички шлаг
Подготовка: Во тенџере истурете го сокот од компотот и 250мл вода и оставете да зоврие. Додадете гриз, варете кусо време, па потоа додадете го шеќерот и вишните. Гответе уште една минута. Ставете ги бисквитите на дното на плехот, покријте ги со топла крема од вишни и изладете. Сварете го пудингот според упатството со 3 лажици шеќер, ванилин-шеќер и оставете го да се излади. Се мати со миксер путерот со шеќерот во прав до пенеста структура и се соединува со пудингот. Со смесата прелијте врз вишните, распоредете го шлагот и оставете го десертот во фрижидер најмалку пет часа. Добар апетит!