РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Брзо пилешко во кремаст сос

Во времето пред празници, сите некаде брзаме да завршиме уште некоја работа плус. Да купиме подароци, да се видиме со пријатели и роднини за да си посакаме секое добро во годината пред нас. Поради тоа времето за подготовка на редовните оброци ни е скусено. Ви предлагаме вкусен и брз ручек за целото семејство.

Потребно:

  • 1 кромид
  • 1 лажичка сушена мајчина душица
  • 2 чешниња лук
  • 600гр бело пилешко месо
  • ½ лажичка оригано
  • 1 лажица брашно
  • 1 1/2 шолји пилешки бујон
  • 1 шолја рендан кашкавал
  • Свеж магоднос

Подготовка: Во поголемо тавче загрејте масло. Додадете го кромидот исечен на ленти и посолете, додадете бибер и зачинете со мајчина душица. Гответе додека кромидот не се карамелизира, околу 25 минути. Потоа додадете го ситно исчеканиот лук. По една минута, тргнете го тавчето од рингла и смесата ставете ја во чинија. Во истото тавче додадете уште малку масло, па исечканото пилешко месо на коцки, зачинете со сол и бибер и додадете го и ориганото. Врз месото наросете го брашното и промешајте. Испржете го пилешкото, па додадете го бујонот и смесата со кромидот. Оставете да проврие, а потоа намалете ја температурата и динствувајте додека месото не омекне и бујонот малку не испари. Додадете го кашкавалот и поклопете ја тавата. Оставете уште две минути и тргнете го од оган. Пред послужување, наросете свеж исечкан магдонос.