Потребно:
За кората:
- 8 белки
- 1 лажица оцет
- 300гр шеќер
- 1 лажица брашно
За кремот:
- 8 жолчки
- 150гр шеќер
- 2 лажици брашно
- 250мл млеко
- 1 маргарин
- 200гр мелени ореви
За декорација:
- 1/2 л павлака за шлаг
Подготовка: Белките изматете ги во цврст снег, па постепено додавајте го шеќерот и оцетот и брашното со дрвена лажица. Ставете да се суши во рерна околу 45 минути на 160°C. Во малку млеко изматете ги жолчките, шеќерот и брашното, па сварете ги во остатокот од млекото. Кога ќе се олади додадете го омекнатиот маргарин. Кремот поделете го на два дела и во едната половина додадете мелени ореви. На бисквитот ставете крем со ореви, па потоа крем без ореви. Украсете ја тортата со шлаг. Добар апетит!