РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Чизкејк бомбици

За подготовка на овие интеесни ситни колачи, потребни ви се само четири основни состојки, а резултатот се кремасти, богати бомбици кои можете да ги посипете со мелени бисквити, чоколадо или шарени трошки. Подготовката е брза и лесна, а секој што ќе ги проба ќе биде воодушевен.

Потребно:

За 40 топчиња

  • 450 г крем сирење, на собна температура
  • 150 г шеќер
  • 2 лажички арома на ванила
  • 150 г мелени бисквити

За посипување (по желба)

  • 150 г мелени бисквити
  • 150 г чоколадо
  • 60 г шарени трошки

Подготовка: Во сад за мешање, изматете го крем сирењето, аромата на ванила и шеќерот додека не добиете мазна и кремаста смеса. Додадете ги мелените бисквити и мешајте додека не се соедини. Ставете ја смесата во замрзнувач 30 минути за малку да се стврдне, што ќе го олесни формирањето на топчињата. Кога смесата ќе се стврдне, лесно премачкајте ги рацете со масло и обликувајте ја смесата во мали топчиња. Доколку е потребно, повторно лесно намастете ги рацете, бидејќи смесата може да биде леплива. Топчињата извалкајте ги во посакуваната обвивка: мелен бисквит, шарени трошки или стопено чоколадо (можете да додадете и лажичка масло во чоколадото за полесно премачкување). По желба, додадете и други декорации. За уште посочен и поинтересен десерт, можете да вметнете одмрзната малина, боровинка или јагода во секое топче пред да ги извалкате во бисквити, чоколадо или шарени трошки. Оставете ги топчињата во фрижидер најмалку 4 часа за да се стврднат и да добијат поцврста текстура. Иако веднаш се јадат, стануваат поцврсти кога ќе се оладат. Сервирајте ги во хартиени корпички. Добар апетит!