Потребно:
- 150гр ореви (оставени во вода 12 часа, па измиени)
- 150гр свежи урми
- 50гр ситно сечкани лешници
- 2 лажици кокосово масло
- 2 лажици какао
За прелив:
- 6 лажици кокосово масло
- 1 лажива какао
- 2 лажици јаворов сируп (агаве или мед)
Подготовка: Оревите кои претходно сте ги оставиле да отстојат во вода 12 часа, измијте ги и сомелете ги. Во нив додадете ги урмите, претходно излупени и без семки. Додадете ги лешниците, кокосовото масло и какаото. Замесете со раце. Ставете ја смесата во тава на хартија за печење, и потоа во фрижидер на 10 минути, додека го подготвите преливот. За преливот измешајте го кокосовото масло, какаото и избраниот засладувач (мед или агаве, или јаворов сируп). Убаво измешајте додека се не соедини. Прелијте врз колачот. Може да наристе и мелени или сечкани лешници. Ставете го во фрижидер уште половина час и браунис е подготвено за јадење!