РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Чоколаден колач без миксер

Она што е одлично е што се прави во два слоја, кои изгледаат како колачот да е печен во чоколаден прелив. Во овој рецепт се користени лешници, но може слободно да ставите бадеми, ореви или кикирики и да добиете интересен вкус.

Потребно:

  • 150гр брашно
  • 85гр какао
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • ½ лажичка сол
  • 2 јајца
  • 100гр шеќер
  • 6 лажици растопен путер
  • ½ шолја млеко
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • ½ шолја сечкани лешници
  • 85гр кафеав шеќер
  • 250мл вода

Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 степени. Во еден сад измешајте го брашното со пецивото, какаото (половина од дозата) и солта, а во друг сад измешајте ги јајцата, шеќерот, екстрактот од ванила, путерот, млекото. Потоа додадете ја оваа смеса во таа со брашното. Мешајте додека смесата не стане хомогена, па додадете ги лешниците и повторно убаво измешајте. Во намастено квадратно тавче (20х20) излијте ја смесата. Од преостанатото какао, кафеавиот шеќер и жешката вода направете чоколаден прелив и со него прелијте врз смесата која веќе сте ја ставиле во тавчето. Печете во загреана рерна 35-40 минути.