
Потребно:
- 510 г ситно сечкано темно чоколадо (65% какао)
- 40 г кокосово масло
- 180 мл павлака за шлаг на собна температура
- Прстофат сол
- 140 г мали бисквити

Подготовка: Обложете стандарден калап за леб со пластична фолија или хартија за печење, така што рабовите ќе се протегаат преку страните на калапот – ова ќе го олесни вадењето на колачот подоцна. Во сад со средна големина погоден за микробранова печка, измешајте го сечканото чоколадо и кокосовото масло. Загрејте во микробранова печка на висока температура во интервали од 20 секунди, мешајќи со шпатула секој пат и стружејќи ги страните и дното на садот, додека целосно не се стопи – вкупно околу 2 минути. Додадете ја павлаката и солта и мешајте додека смесата не стане целосно мазна и рамномерна. Истурете тенок слој од чоколадната смеса во калапот – доволно за да го покрие дното. Наредете ги бисквитите во еден, рамномерен слој, без да се кршат или преклопуваат. Истурете нов слој чоколадо врз нив и лесно удрете го калапот по работната површина за да ја израмните смесата. Повторете го процесот на редење на бисквити и чоколадо додека не ги потрошите сите состојки. Во зависност од големината на тавата и видот на бисквитите, ќе имате помеѓу 6 и 8 слоја, со последен слој чоколадо. Превиткајте ја фолијата преку горниот дел од тортата и ставете ја тавата во фрижидер за целосно да се стегне – најмалку 5 часа. Одмотајте го горниот дел од фолијата, свртете ја тортата на даска и отстранете ја фолијата. Ставете голем кујнски нож накратко под топла вода, избришете го и исушете го и користете го за да исечете парчиња со дебелина од околу 2,5 см. Добар апетит!

















