РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Чоколаден колач со кафе по италијански рецепт

Чоколадниот колач со кафе по италијански рецепт е сочен и многу лесен за подготовка.

Потребно:

  • 240 гр брашно
  • 2 јајца
  • 140 гр кафеав шеќер
  • 250 мл кафе
  • 100 гр растопен путер
  • 1 лажица екстракт од ванила
  • 2 лажички прашок за печиво
  • 1 прстофат сол
  • 25 гр скроб(нишесте)
  • 50 гр чоколадни парчиња

За глазурата:

  • 50 гр шеќер во прав
  • 15 мл кафе

Подготовка: Најпрво во сад ставете ги брашното и скробот. Додадете 2 лажици прашок за печиво, малку сол и измешајте сè заедно. После тоа, растопете го путерот и оставете да се излади. Во друг сад додајте го кафеавиот шеќер, двете јајца, една лажичка екстракт од ванила и матете со миксер додека смесата не се згусне. Потоа во смесата додадете го растопениот путер, малку по малку, матејќи со миксер. Во оваа смеса додајте го брашното и кафето, непрекинато мешајќи со миксер. Потоа додадете ги чоколадните парчиња и измешајте. Истурете ја смесата во плех обложен со хартија за печење. Се пече на 180 степени, 45 минути. Потоа направете ја глазурата така што ќе го измешате шеќерот во прав и кафето. Добро измешајте и кога колачот ќе се излади, прелијте го со глазурата и украсете со зрна кафе. Добар апетит!