РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Чоколаден колач со цвекло

Децата не се големи љубители на цвекло, но ниту едно дете нема да одбие сочен чоколаден колач. Ова е многу едноставен и вкусен колач со зеленчук, кој децата нема ни да забележат дека сте го ставиле во него.

Потребно:

  • 250 гр путер, исечен на коцки
  • 250 гр варено исчистено цвекло
  • 250 гр темно чоколадо, исечкано
  • 3 јајца
  • 250 гр кафеав шеќер
  • 150 гр брашно
  • ½ прашок за печиво
  • 1 лажица какао во прав
  • Малку цимет по вкус

Подготовка: Загрејте ја рерната на 180С. Калапот за торта од 20 сантиметри обложете го со хартија за печење. Растопете ги чоколадото и путерот заедно на пареа, мешајќи додека не стана мазна или во микробранова печка неколку минути. Изладете ја малку смесата. Јајцата и шеќерот изматете ги додека не станат густи и кремасти. Во смесата полека истурете ја растопената чоколада и мешајте со гумена шпатула. Полека измешајте го брашното со прашокот за печиво додека не се соедини, а потоа додадете го меленото пире од цвекло. Истурете го тестото во подготвениот калап, израмнете ја површината и печете 40 минути. Пред да го извадите колачот од калапот, оставете целосно да се излади. Наросете со какао во прав и цимет по желба и послужете. Добар апетит!