Потребно:
- 250 гр путер, исечен на коцки
- 250 гр варено исчистено цвекло
- 250 гр темно чоколадо, исечкано
- 3 јајца
- 250 гр кафеав шеќер
- 150 гр брашно
- ½ прашок за печиво
- 1 лажица какао во прав
- Малку цимет по вкус
Подготовка: Загрејте ја рерната на 180С. Калапот за торта од 20 сантиметри обложете го со хартија за печење. Растопете ги чоколадото и путерот заедно на пареа, мешајќи додека не стана мазна или во микробранова печка неколку минути. Изладете ја малку смесата. Јајцата и шеќерот изматете ги додека не станат густи и кремасти. Во смесата полека истурете ја растопената чоколада и мешајте со гумена шпатула. Полека измешајте го брашното со прашокот за печиво додека не се соедини, а потоа додадете го меленото пире од цвекло. Истурете го тестото во подготвениот калап, израмнете ја површината и печете 40 минути. Пред да го извадите колачот од калапот, оставете целосно да се излади. Наросете со какао во прав и цимет по желба и послужете. Добар апетит!