РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Чоколаден колач со вишни и кокос

Еден од најпознатите десерти со вишни и чоколадо е познатата торта Шварцвалд и не постои лице кое  ќе одбие парче. Спојот на вишни и чоколадо е совршен, а ако додадете и кокос - не постои подобар колач. Ние ви носиме одличен рецепт за колач со чоколадо, вишни и кокос кој ќе ви се допадне уште на првиот залак.

Потребно:

  • 3 јајца
  • 1 лажичка ванилин шеќер
  • 60 гр шеќер
  • 50 мл масло
  • 150 мл млеко
  • 160 гр брашно
  • 30 гр какао
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 70 гр рикота сирење
  • 40 гр кондензирано млеко
  • 100 мл слатка павлака
  • 100 гр вишни

И уште:

  • 120 гр чоколадо
  • 70 мл слатка павлака
  • Кокос

Подготовка: Јајцата се матат со ванилиниот шеќер, па постепено се додава шеќерот и се матат додека не се добие пенеста и бела смеса. Потоа додадете масло и млеко и продолжете со матење. Потоа во смесата додадете го просеаното брашно со какао и прашок за печиво. Нежно измешајте и истурете во плех обложен со хартија за печење. Израмнете и печете во загреана рерна на 180°C околу 20 минути. Потоа земете кружен сад и исечете круг од тестото. Измешајте го сирењето рикота со кондензираното млеко, па додадете ја слатката павлака и изматете. Остатокот од тестото исечкајте го и додадете го во филот, па додајте ги вишните и измешајте. Потоа садот што сте го користеле да исечете круг од тестото, обложете го со проѕирна фолија, па истурете го филот и одозгора ставете го кругот од тестото. Покријте со проѕирна фолија и ставете во фрижидер неколку часа. Потоа извадете го колачот од садот и премачкајте го со чоколадото што сте го стопиле со слатката павлака, а потоа посипете со кокос. Ставете го десертот во фрижидер половина час и послужете. Добар апетит!