РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Чоколаден сендвич колач

Мек, ароматичен и нежен бисквит кој се топи во устата, а помеѓу него крие чоколаден фил кој дава полн вкус. Колачот се прави брзо и изгледа прекрасно како да сте поминале часови во кујната. Идеално е да се послужи со кафе или чаша млеко, а ќе им се допадне и на децата и на возрасните.

Потребно:

За бисквитот:

  • 3 јајца
  • 150 гр шеќер
  • 80 мл сончогледово масло
  • 90 мл млеко
  • 200 гр брашно
  • 1 лажица прашок за печиво
  • Рендана кора од еден лимон

За филот:

  • 250 мл млеко
  • 1 лажица млеко
  • 1 лажица пченкарен скроб
  • 1 лажица горчливо какао
  • 60 гр темно чоколадо
  • 1 лажичка путер

За посипување:

  • Шеќер во прав

Подготовка: Матете ги јајцата со шеќерот додека не станат пенасти. Додадете масло и млеко, а потоа соединете сè. Додадете го брашното измешано со прашок за печиво и ренданата кора од лимон. Истурете ја смесата во калап обложен со хартија за печење. Печете во рерна на 180°C околу 35 минути. Оставете да се олади, а потоа исечете ја кората на половина по должина. Изматете го пченкарниот скроб, какаото и 1 лажица млеко за да формирате мазна паста. Додадете го преостанатото млеко, а потоа додадете ја подготвената паста. Гответе на тивок оган, мешајќи додека не се згусне. Додадете го чоколадото и путерот, потоа мешајте додека не се стопи и не се изедначи. Оставете да се олади. Намачкајте го филот врз долната половина од бисквитот. Покријте со другата половина од бисквитот. Посипете со шеќер во прав. Добар апетит!