
Потребно:
За бисквитот:
- 3 јајца
- 150 гр шеќер
- 80 мл сончогледово масло
- 90 мл млеко
- 200 гр брашно
- 1 лажица прашок за печиво
- Рендана кора од еден лимон
За филот:
- 250 мл млеко
- 1 лажица млеко
- 1 лажица пченкарен скроб
- 1 лажица горчливо какао
- 60 гр темно чоколадо
- 1 лажичка путер
За посипување:
- Шеќер во прав
Подготовка: Матете ги јајцата со шеќерот додека не станат пенасти. Додадете масло и млеко, а потоа соединете сè. Додадете го брашното измешано со прашок за печиво и ренданата кора од лимон. Истурете ја смесата во калап обложен со хартија за печење. Печете во рерна на 180°C околу 35 минути. Оставете да се олади, а потоа исечете ја кората на половина по должина. Изматете го пченкарниот скроб, какаото и 1 лажица млеко за да формирате мазна паста. Додадете го преостанатото млеко, а потоа додадете ја подготвената паста. Гответе на тивок оган, мешајќи додека не се згусне. Додадете го чоколадото и путерот, потоа мешајте додека не се стопи и не се изедначи. Оставете да се олади. Намачкајте го филот врз долната половина од бисквитот. Покријте со другата половина од бисквитот. Посипете со шеќер во прав. Добар апетит!