Потребно:
- 4 компири со средна големина
- 3 лажици сол
- 900мл масло за пржење
Подготовка: Измијте ги, излупете ги и исечете ги компирите на тенки парчиња. Користете ноже за овој чекор, така што сите компири да бидат со еднаква дебелина. Исплакнете ги исечените компири под ладна вода, а потоа префрлете ги во сад со чиста вода. Додадете три лажици сол и оставете ги компирите во водата најмалку половина час. Исцедете ги компирите и добро исушете ги со хартиени крпи. Загрејте го маслото во длабока тава или тенџере. Кога маслото ќе достигне температура од 180 степени, додадете една третина од подготвениот компир. Пржете додека не порумени, а потоа извадете го со жица на хартиени крпи за да се впие вишокот маснотии. Постапката повторете ја додека не ги испечете сите компири. Добар апетит!