РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Домашен чоколаден мус

Доколку обожавате чоколадо и сакате да се воодушевите и себе и вашите најблиски со убав и едноставен десерт, овој мус од пет состојки е совршено решение.

Потребно:

  • 200 гр темно чоколадо (најмалку 70% какао)
  • 1 мала шолја слатка павлака
  • 2 лажици шеќер
  • 3 јајца
  • Прстофат сол

Подготовка: Темната чоколада растопете ја на пареа или во микробранова печка. Внимавајте да не се стопи премногу и повремено мешајте додека не се изедначи. Одделете ги белките и жолчките во два сада. Во садот со жолчките додадете ја растопената чоколада и убаво измешајте. Во садот со белките додадете прстофат сол и шеќер. Изматете ги белките додека не станат цврсти и сјајни. Внимателно додајте ги изматените белки во смесата со чоколадо и жолчка и нежно мешајте додека се се соедини. Во друг сад изматете ја слатката павлака додека не се стегне. Додадете ја изматената павлака во смесата со чоколадо и белка и нежно измешајте да се соедини. Чоколадниот мус распоредете го во чаши и ставете го во фрижидер најмалку два часа да се стегне. Послужете ладно, по желба со шлаг или свежо овошје. Добар апетит!