Потребно:
- 200 гр темно чоколадо (најмалку 70% какао)
- 1 мала шолја слатка павлака
- 2 лажици шеќер
- 3 јајца
- Прстофат сол
Подготовка: Темната чоколада растопете ја на пареа или во микробранова печка. Внимавајте да не се стопи премногу и повремено мешајте додека не се изедначи. Одделете ги белките и жолчките во два сада. Во садот со жолчките додадете ја растопената чоколада и убаво измешајте. Во садот со белките додадете прстофат сол и шеќер. Изматете ги белките додека не станат цврсти и сјајни. Внимателно додајте ги изматените белки во смесата со чоколадо и жолчка и нежно мешајте додека се се соедини. Во друг сад изматете ја слатката павлака додека не се стегне. Додадете ја изматената павлака во смесата со чоколадо и белка и нежно измешајте да се соедини. Чоколадниот мус распоредете го во чаши и ставете го во фрижидер најмалку два часа да се стегне. Послужете ладно, по желба со шлаг или свежо овошје. Добар апетит!