Потребно:
- 500гр кајсии
- 50гр кафеав шеќер
- 50мл мед
- 1 пакување павлака за готвење
Подготовка: Прво испечете ги кајсиите – загрејте ја рерната на 180 степени и претходно исечканите и исчистени кајсии ставете ги на плех обложен со хартија за печење. Посипете ги со половина од кафеавиот шеќер и печете ги околу 20 минути. Извадете ги од рерна и оставете ги да се изладат, а потоа измелете ги во блендер. Потоа во тенџере на средна температура загрејте ги павлаката, медот, остатокот од шеќерот, а можете да додадете и малку сол. Мешајте додека се згусне и смесата не стане мазна, по што тргнете ја од оган и префрлете ја во друг сад. Ставете ги пасираните кајсии во неа и ставете сè во фрижидер додека не се излади целосно. Добар апетит!