
Потребно:
- 3 кромиди, исечени на ленти
- 3-4 млади кромиди исечкани
- 3 лажици маслиново масло
- 500 г брашно
- 9 г инстант квасец
- 1 лажица шеќер
- 1,5 лажички сол
- 300 мл вода
- 1 лажица сечкани листови од мајчина душица
Подготовка: Прво, загрејте го маслото во тава на тивок до среден оган и пропржете го кромидот, мешајќи додека не добие златна боја, околу 10-12 минути. Тргнете го од оган и тргнете го настрана. Измешајте брашно, квасец, шеќер во сад и измешајте. Потоа додадете сол и измешајте. Истурете топла вода во смесата, а потоа миксирајте со додатокот за тесто на миксер. Матете додека не се формира тесто. Кога тестото ќе се измати, додадете го карамелизираниот кромид и сечканиот млад кромид, како и мајчината душица. Месете го тестото повторно околу 7-8 минути. Обликувајте го тестото во топка и префрлете го во сад, потоа покријте го со пластична фолија. Оставете го да нарасне додека не се дуплира во големина, околу еден час. Потоа префрлете го тестото на набрашнета површина и измесете го во форма на векна. Префрлете го во плех за векна и премачкајте го со маслиново масло. Покријте со крпа и оставете да нарасне околу 45 минути. Печете на 200 степени половина час. Оставете да се олади. Добар апетит!