РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Домашен леб со карамелизиран кромид

Домашниот леб со карамелизиран кромид е совршено ароматичен, зачинет и добар избор за ужина.

Потребно:

  • 3 кромиди, исечени на ленти
  • 3-4 млади кромиди исечкани
  • 3 лажици маслиново масло
  • 500 г брашно
  • 9 г инстант квасец
  • 1 лажица шеќер
  • 1,5 лажички сол
  • 300 мл вода
  • 1 лажица сечкани листови од мајчина душица

Подготовка: Прво, загрејте го маслото во тава на тивок до среден оган и пропржете го кромидот, мешајќи додека не добие златна боја, околу 10-12 минути. Тргнете го од оган и тргнете го настрана. Измешајте брашно, квасец, шеќер во сад и измешајте. Потоа додадете сол и измешајте. Истурете топла вода во смесата, а потоа миксирајте со додатокот за тесто на миксер. Матете додека не се формира тесто. Кога тестото ќе се измати, додадете го карамелизираниот кромид и сечканиот млад кромид, како и мајчината душица. Месете го тестото повторно околу 7-8 минути. Обликувајте го тестото во топка и префрлете го во сад, потоа покријте го со пластична фолија. Оставете го да нарасне додека не се дуплира во големина, околу еден час. Потоа префрлете го тестото на набрашнета површина и измесете го во форма на векна. Префрлете го во плех за векна и премачкајте го со маслиново масло. Покријте со крпа и оставете да нарасне околу 45 минути. Печете на 200 степени половина час. Оставете да се олади. Добар апетит!