
Потребно:
- 60 г шеќер
- 1 лажица пченкарен скроб
- 1 лажица гранули инстант кафе
- 2 лажици растопен путер
- 240 мл полномасно млеко
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 400 г засладено кондензирано млеко
- 475 мл слатка павлака
Подготовка: Прво, измешајте го шеќерот, пченкарниот скроб, кафето и путерот во голем сад додека не се соединат. Додадете го млекото. Оставете да зоврие на средна температура, потоа варете и мешајте додека не се згусне, околу 2 минути. Тргнете од оган и додадете го екстрактот од ванила. Целосно изладете. Додадете го кондензираното млеко. Во голем сад, изматете ја слатката павлака додека не се формираат цврсти врвови, а потоа додадете ја во смесата со млеко. Ставете се во сад со дијаметар од 23 см. Покријте и замрзнете додека не се стврдне, околу 6 часа. Добар апетит!