Потребно:
- 500 гр исечкани свежи печурки (на пр. шампињони, вргањ, буковка)
- 1 ситно сечкан кромид
- 2 ситно сечкани чешниња лук
- 3 супени лажици путер
- 4 чаши пилешки или бујон од зеленчук
- 1 чаша крем за готвење (може да се прилагоди по желба)
- Свеж магдонос (за посипување)
- Сол
- Црн пипер
Подготовка: Растопете го путерот во поголемо тенџере на средна температура. Додадете го ситно сечканиот кромид и лук и пржете додека не станат стаклени и малку златни. Додадете ги исечканите печурки и пржете ги неколку минути додека не омекнат и не ја испуштат водата. Во тенџерето со печурките истурете го бујонот од пилешко или зеленчук. Оставете да зоврие, а потоа намалете ја топлината и варете уште 15-20 минути. Тргнете го тенџерето од оган и оставете го малку да се излади пред смесата со печурки и супа да ја претворите во кремаста текстура. Со помош на блендер или рачен миксер, внимателно изблендирајте ја супата од печурки додека не стане мазна и кремаста. Вратете ја супата во шпоретот и загрејте ја на тивок оган. Додадете крем за готвење, сол и бибер по вкус. Промешајте и оставете да се загрее уште неколку минути. Послужете топла крем супа од печурки наросена со свеж магдонос. Добар апетит!