РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Домашни чикен нагетс

Пилешки прсти или меѓу децата популарни како “чикен нагетс“ (Chicken nuggets), може да најдете во сите ресторани. Ова јадење е всушност похувано пилешко, а можете лесно и брзо да го направите и дома. 

Потребно:

  • 800 гр пилешко филе
  • 1 јајце
  • 1/2 чаша млеко
  • 150 гр брашно
  • 1 лажичка кромид во прав
  • 1 лажичка лук во прав
  • 1 лажичка слатка пиперка

За сосот:

  • 1/2 чаша мајонез
  • 1/4 чаша сос за скара
  • 2 супени лажици сенф
  • 2 лажици мед
  • Малку јаболков оцет

Подготовка: Во сад изматете го јајцето со млекото и зачинете со сол и бибер. Во друг сад измешајте го брашното со лук во прав, кромид во прав, слатката пиперка, а потоа додадете сол и бибер. Месото исечкајте го на помали парчиња, па потопете ги во јајцата и млекото. По неколку минути префрлете го во сад со брашно, затворете го и протресете го. Потоа извадете го месото и наредете го на плех обложен со хартија за печење и оставете го да отстои околу 10 минути. Во маслото што сте го загреале испржете го месото. Во сад измешајте мајонез, сос за скара, сенф, мед и оцет. Зачинете со сол и бибер, измешајте и послужете со месото. Добар апетит!