РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Домашни кифлички со фил од пржени јаболка

Меки, мирисни и неодоливи - овие кифлички од јаболка се вистинскиот избор за сите љубители на домашните печива. Слаткиот фил од јаболка со цимет одлично се вклопува во воздушеното тесто, а крцкавата кора им дава дополнителен шарм. Подготовката е едноставна, а уживањето е загарантирано!

Потребно:

За тестото:

  • 250 гр топло млеко
  • 6 гр сув квасец
  • 60 гр шеќер
  • 2 јајца
  • 100 гр стопен путер
  • 600 гр брашно
  • 1 лажичка сол

За филот:

  • 500 гр јаболка (излупени и исечкани)
  • 1 лажица шеќер
  • 1 лажичка цимет

За премачкување:

  • 1 жолчка + 1 лажица млеко

Подготовка: Шеќерот и сувиот квасец растворете ги во топлото млеко, па оставете 5-10 минути да се активира. Се додаваат јајцата, стопениот путер, солта и постепено се додава брашното, се меша додека не се добие меко тесто. Месете го тестото додека не стане еластично, па покријте го и оставете го на топло место околу 1 час да нарасне. Излупете ги јаболката и исечете ги на мали коцки. Измешајте ги со шеќер и цимет, а потоа динствувајте ги неколку минути додека не омекнат. Оставете да се излади. Кога тестото ќе нарасне, замесете го и поделете го на 2-3 дела. Секој дел развлечте го во круг и исечете го на триаголници. На поширокиот дел од триаголникот ставете една лажичка фил и внимателно свиткајте во ролна кон врвот. Кифличките редете ги на плех обложен со хартија за печење. Изматете ја жолчката со млекото и премачкајте ги кифличките со четка. Печете ги во загреана рерна на 180°C околу 25 минути, додека не поруменат. Добар апетит!