Потребно:
- 1кг брашно
- 100гр сол
- 2,5 коцки свеж квасец
- 100гр шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 9 жолчки
- 120мл масло
- 2 лажици рум
- 450мл млеко
Подготовка: Во сад ставете го иситнетиот квасец, додадете 3 лажици шеќер и прелијте 150мл млеко. Добро измешајте и ставете го во средината од подготвеното брашно. Лесно покријте го со брашно и оставете го да нарасне. Изматете ги жолчките со шеќерот, додадете масло, млеко, ванилин шеќер и рум. Измешајте сè во брашното и квасецот. Изработете го тестото со миксер 15 минути. Од готовото тесто направете топчиња и оставете да нараснат 40-45 минути. Загрејте го маслото во тенџере на најниска температура додека го подготвувате тестото за крофните. Кога тестото ќе стане шупливо, почнете да ги ставате во маслото, така што страната од тестото што била на дното додека се кревало тестото, во маслото оди горе. И еден клучен чекор за прстенот околу крофните – поклопете и пржете ги 2-3 минути, свртете и пржете ги непокриени додека крофните не добијат убава боја. Добар апетит!