РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Домашни плескавици од компири и пилешко

Вака подготвените плескавици обезбедуваат за целото семејство брз, вкусен и едноставен оброк.

Потребно:

  • 450 гр компири
  • 1 лажица масло
  • 350 гр кромид, сечкан
  • 1 лажица рендан лук
  • 700 гр мелено бело месо
  • 1 лажичка сушен магдонос
  • 2 лажички мелена пиперка
  • 1 ½ лажичка сол
  • 2 лажици сечкан свеж магдонос
  • 2 јајца
  • 120 гр презла
  • 120 мл масло

Подготовка: Ставете ги компирите во сад и прелијте ги со вода. Оставете ја водата да зоврие, намалете ја топлината и варете додека компирите не се сварат добро. Користете нож или вилушка за да проверите дали се готови. Исцедете ја водата и оставете ги компирите да се изладат. Загрејте го маслото во тенџере, додадете го исечканиот кромид и пржете додека не омекне. Потоа додадете го меленото месо и мешајте додека не испари течноста. Додадете ги сите зачини и измешајте. Оставете да се крчка на тивок оган додека месото не биде готово. Потоа измешајте ја солта и зачините. Оставете ја смесата да се излади. Издробете ги компирите и додадете ги во смесата со месо. Добро измешајте. Смесата поделете ја на 24 дела. Секој дел развлечете го во форма на топка, а потоа израмнете ја во тркалезен или овален диск. Ставете ја на страна, па подгответе ги намирниците за похување. Јајцата изматете ги во чинија, а во друга ставете ја презлата. Секоја плескавица прво потопете ја во јајцата, па во лебните трошки. Подготвените плескавици тргнете ги на страна. Пржете ги плескавиците во тавче во плитко масло. За секоја серија, загрејте 3 лажици масло во тава на средна топлина. Кога маслото ќе се загрее доволно, додадете осум плескавици и намалете ја топлината и пржете од двете страни по 2 минути, додека не поруменат. Кога ќе завршите, префрлете го во чинија обложена со кујнска хартија. Подгответе прилог по желба. Добар апетит!