РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Домашни профитероли

Ова е совршен рецепт за домашни профитероли и можност целото семејство за ужива во овој француски десерт.

Потребно:

За тестото:

  • 100 гр маргарин
  • 150 гр брашно
  • 4 јајца
  • 250 мл млеко
  • Прстофат сол

За кремот:

  • 3 жолчки
  • 150 гр шеќер
  • 40 гр брашно
  • 500 мл млеко
  • 70 гр путер
  • 10 гр ванилин шеќер

За чоколадната глазура:

  • 100 гр чоколадо за готвење
  • 2 лажици кисела павлака
  • Листови од бадем

Подготовка: Сварете го млекото со сол и додадете маргарин. Кога ќе се растопи, постепено додавајте го брашното со постојано мешање и варете додека не се згусне. Оставете да се излади и измешајте ги јајцата во топлата смеса едно по едно. На подмачкан плех со лажица во поголема оддалеченост ставајте купчиња тесто и печете на 210 °C околу 15 минути. Оставете ги да се изладат. За кремот пенасто изматете ги жолчките со шеќерот, додадете го брашното и ванилиниот шеќер, измешајте и прелијте со врело млеко. Кремот кратко варете го на пареа. Откако ќе се олади, измешајте го изматениот путер. Исечете ги корпите тесто со остар нож на две половини и наполнете ги со кремот. Чоколадото растопете го на пареа и додадете ја павлаката, па прелијте го врз полнетите колачиња. Украсете ги со листови бадем. Добар апетит!