Потребно:
- 280 гр темно чоколадо, грубо исечкано
- 115 г путер, грубо исечкан
- 4 лажици путер од кикирики
- 2 лажички паста од ванила
- 120 гр експандиран ориз
- 60 гр печени кикирики, сечкани
За преливот:
- 220 гр темно чоколадо, исечкано
- 1 лажица кокосово масло
- 1 1/2 лажички какао
- 20 гр печени кикирики, сечкани
Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 степени. Подмачкајте ја подлогата и страните на квадратниот калап за торта од 22 см и обложете го дното и страните со хартија за печење. Ставете го сечканото чоколадо, путерот, путерот од кикирики и пастата од ванила во голем сад отпорен на топлина над тенџере со вода кое полека врие и гответе на пареа, повремено мешајќи, 6-8 минути, додека не се стопи и соедини. Додадете го експандираниот ориз. Ставете ја смесата со лажица во подготвената тава и притиснете ја со шпатула. По површината посипете 60 гр кикирики, па повторно израмнете ја површината. Оладете 30 минути или додека не се стегне. Овој слој не треба целосно да се излади, бидејќи чоколадниот прелив може премногу брзо да се стврдне. Во меѓувреме направете го преливот така што чоколадото и кокосовото масло ќе ги стопите на пареа, повремено мешајќи додека не се растопат. Прелијте го колачот и со шпатула израмнете ја површината. Удрете го калапот од работната површина. Врз него посипете какао и 20 гр печени кикиритки. Оладете 30 минути или додека не се стегне. Исечете и послужете. Добар апетит!