
Потребно:
За смесата:
- 200 г мелен бисквит
- 150 г путер
- 200 г шеќер
- 200 г чоколадо
- 100 мл вода
- 150 г лешници
- 2 лажици мед
- ½ чаша Кока Кола (по желба, за помека смеса)
За глазурата:
- 200 г чоколадо
- 3 лажици масло

Подготовка: Ставете го путерот во мало тенџере да се растопи. Додадете го чоколадото и шеќерот, мешајќи додека не добиете еднолична маса. Доколку е потребно, додадете малку Кока Кола за смесата да биде мазна и полесна за обликување. Измешајте ги ситно сечканите лешници, медот и мелените бисквити во топлата чоколадна маса. Добро измешајте сè за да се рамномерно распоредат состојките. Обложете калап за Тоблероне (или обликувајте го со рацете) со проѕирна фолија. Рамномерно распоредете ја смесата во калапот – ако калапот е поголем, можете да ја поделите смесата на два дела. Оставете ја смесата во фрижидер да се олади најмалку 4-5 часа, а по можност преку ноќ, за да се соедини добро и да се стегне. На пареа растопете го чоколадото со путерот или маслото. Кога Тоблеронето ќе се олади, прелијте го со глазурата и вратете го во фрижидер додека чоколадото целосно не се стегне. Кога глазурата ќе се стврдне, извадете го Тоблеронето од калапот, отстранете ја фолијата и исечете го на тенки, триаголни парчиња. Добар апетит!

















