Потребно:
- 2 јајца
- 150гр шеќер
- 230мл млеко
- 100мл масло
- 300гр брашно
- 1 прашок за печиво
- 1 ванилин шеќер
- 200гр суво грозје
Подготовка: Рерната загрејте ја на 180 степени, а калапот со големина од 22цм убаво намастете го. Сувото грозје потопете ги во студена вода за да омекнат. Во сад ставете ги јајцата, шеќерот, ванилиниот шеќер и миксирајте додека не добиете густа смеса со светла боја. Додадете го млекото и маслото и измешајте со жица. Додадете го брашното, прашокот за печиво и мешајте додека не добиете еднолична смеса. На крајот додадете го исцеденото суво грозје и измешајте со шпатула. Ставете ја смесата во калапот и ставете да се пече се додека врвот на колачот не добие светло кафеава боја, околу 30 до 40 минути. Извадете го колачот од рерна и оставете да стои во него најмалку 15 минути, па потоа сврете го калапот и оставете да стои на решетка додека целосно не се олади. По желба наросете со шеќер во прав. Добар апетит!