РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Едноставни и вкусни тестенини со печен лук

Оваа паста е идеално јадење за сите страствени љубители на лук. А за оние кои се на пат да станат, имаме важна забелешка: печената верзија има многу поблаг вкус од суровата.

Потребно:

  • 2 главици лук
  • 6 супени лажици маслиново масло
  • 500гр тестенини
  • 1 лажичка сол
  • 1/2 лажичка мелен црн пипер
  • 15гр свеж магдонос
  • 25гр пармезан сирење
  • 1/4 лажичка чили пиперка

Подготовка: Загрејте ја рерната на 200 степени. Исечете го врвот од двете главици лук. Секој од нив ставете го на алуминиумска фолија и прелијте ги со лажица маслиново масло. Завиткајте го лукот во фолија така што исечената страна да е свртена нагоре. Ставете го лукот на плех и печете еден час. Кога ќе се испече лукот, извадете го и грубо исечкајте ја едната главица со нож. Другата нека остане цела. Додадете ги преостанатите четири лажици маслиново масло, сечканиот лук, чили пиперките, сол и бибер во голема тава на средна топлина. Печете две до три минути. Додадете ги сварените тестенини, претходно добро исцедени. Гответе уште пет минути. Исклучете ја топлината, додадете магдонос и пармезан. Добро измешајте. Послужете веднаш. Добар апетит!