Потребно (за 4 лица):
- 2 лажици маслиново масло
- 3 парчиња праз (исечкан само белиот дел)
- 2 тиквички (исечкани на тенки стапчиња)
- 1 чешне лук (ситно сечкан)
- 5 јајца
- 100гр ренадно сирење или кашкавал
Подготовка: Во сад за печење загрејте една лажица маслиново масло. Додадете го празот и пржете на тивок оган додека не омекне. Затворете со капак и динствувајте го уште 10 минути, со повремено мешање. Потоа додадете ги тиквичките и лукот и нека се готват уште 10 минути. Потоа додадете го сирењето и јајцата и смесата убаво измешајте ја. Преостанатото масло додадете го во садот и израмнете ја површината на смесата во садот за печење. Печете на тивок оган – 15 минути, дека фритатата не биде целосно испечена. Тргнете го садот од оган и ставете го во претходно загреана рерна. Наместете ја рерна да пече само од горе и оставете ја фритатата од 3 до 5 минути додека не поприми златна боја.