
Потребно:
За подлогата:
- 1/4 чаша + 3 лажици путер
- 1/3 чаша шеќер
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 1 јајце
- 1,5 чаши брашно
- 3/4 лажичка прашок за печиво
- 1/4 лажичка сол
За полнењето:
- 4-5 јаболки
- 1 лажица сок од лимон
- 1/2 лажичка цимет
И уште:
- 2/3 чаша брашно
- 1/4 чаша кафеав шеќер
- 1/4 лажичка сол
- 1/2 лажичка цимет
- 1/4 чаша путер
- 1/3 чаша излупени бадеми
Подготовка: Во садот се додава путерот на собна температура и шеќерот, па се мати со миксер. Додадете ги јајцето и екстрактот од ванила, продолжувајќи со матење. Додадете прашок за печиво, сол и брашно и матете додека основната смеса не стане ронлива. Потоа измешајте со шпатула, па префрлете го во кружен плех со рабови што може да се извадат по потреба. Тестото израмнете го со раце на дното и по рабовите на тавата и посипете малку брашно за да не се залепи смесата. Подлогата треба да биде дебела околу 4 цм. Ставете во фрижидер да се стегне. Започнете со подготовка на другата смеса, така што ќе ги измешате кафеавиот шеќер, брашното, солта и циметот. Состојките се мешаат со жица, па се додава путерот на собна температура и се тапка со вилушка додека не се добие ронлива текстура, па се додаваат листовите бадеми. Потоа смесата ставете ја во фрижидер. Во меѓувреме излупете ја кората од јаболката и исечете ги на малку подебели листови. Измешајте ги во сад со сок од лимон и цимет. Извадете ја подлогата од фрижидер, а потоа фраспоредете ги јаболката. Посипете со смесата од листови бадем и кафеав шеќер. Печете го колачот на 180°C околу 40-45 минути. Кога ќе се излади, можете да го наросите со шеќер во прав. Добар апетит!