РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Грчка мусака

Откако ќе ја испечете мусаката додека не добие златно-кафеава боја, оставете ја да отстои 15 минути пред да ја исечете за да може да добиете убави и правилни парчиња.

Потребно:

За 4–6 порции

  • 2 големи модри патлиџани
  • 300 г мелено месо
  • 1 голем кромид
  • 2 зрели домати
  • 2 лажици доматно пире
  • 100 мл суво бело вино
  • 1 лажичка цимет
  • Сол
  • Црн пипер
  • Маслиново масло
  • 50 г рендан кашкавал

За бешамелот:

  • 40 г путер
  • 40 гр брашно
  • 500 мл млеко
  • 1 јајце
  • Морско оревче, сол

Подготовка: Исечете ги модрите патлиџани на плочки, посолете ги и оставете ги 30 минути да се исцедат. Исплакнете ги, исушете ги и печете ги во тава или во рерна. Пржете го исечканиот кромид во масло, додадете го месото, потоа доматите, пирето, виното и циметот. Крчкајте околу 20 минути. За подготовка на бешамелот, растопете го путерот, додадете го брашното и постепено додавајте го млекото, мешајќи за да не се направат грутки. Кога ќе се згусне, тргнете го од оган и додадете го јајцето и зачините. Редете ги модрите патлиџани, па месото и бешамелот, завршете со бешамел и наросете со кашкавал. Печете 40 минути на 180 °C, додека не порумени. Оставете да отстои 15 минути пред да го исечете. Добар апетит!