
Потребно:
За 4–6 порции
- 2 големи модри патлиџани
- 300 г мелено месо
- 1 голем кромид
- 2 зрели домати
- 2 лажици доматно пире
- 100 мл суво бело вино
- 1 лажичка цимет
- Сол
- Црн пипер
- Маслиново масло
- 50 г рендан кашкавал
За бешамелот:
- 40 г путер
- 40 гр брашно
- 500 мл млеко
- 1 јајце
- Морско оревче, сол
Подготовка: Исечете ги модрите патлиџани на плочки, посолете ги и оставете ги 30 минути да се исцедат. Исплакнете ги, исушете ги и печете ги во тава или во рерна. Пржете го исечканиот кромид во масло, додадете го месото, потоа доматите, пирето, виното и циметот. Крчкајте околу 20 минути. За подготовка на бешамелот, растопете го путерот, додадете го брашното и постепено додавајте го млекото, мешајќи за да не се направат грутки. Кога ќе се згусне, тргнете го од оган и додадете го јајцето и зачините. Редете ги модрите патлиџани, па месото и бешамелот, завршете со бешамел и наросете со кашкавал. Печете 40 минути на 180 °C, додека не порумени. Оставете да отстои 15 минути пред да го исечете. Добар апетит!