Потребно:
- 800 гр свински бут
- 400 гр црвен кромид
- 3 чешниња лук
- 600 гр компири
- 400 гр моркови
- 300 гр грашок
- 1 литар бујон од месо
- 50 гр свинска маст
- Сол, црн пипер
- 1 лажичка свеж магдонос
- 1 ловоров лист
Подготовка: Кромидот и лукот исечкајте ги ситно, а компирот, морковот и месото исечкајте ги на коцки. Посолете го месото, заруменете го во тавче од сите страни, префрлете го во сад за печење подмачкан со масло, ставете го во рерна и печете го десет минути на 180 °C. Во меѓувреме се динста кромидот, кога ќе омекне, се додава лукот, се пропржува кратко, се додаваат коцките компир и морков и се налева малку бујон. Додадете сол, варете околу дваесет минути, мешајќи и повремено додавајќи од бујонот. Додадете го грашокот, магдоносот и ловоровиот лист, варете уште 2-5 минути, па додадете го месо, зачинете со бибер и послужете. Добар апетит!