Потребно:
- 1 лажица маслиново масло
- 1 кромид, ситно сечкан
- 2 чешниња лук, ситно сечкани
- 2 моркови, исечени на кругови
- 2 стебленца целер, исечени на кругови
- 1 компир, исечен на кругови
- 1 мала шолја сечкан спанаќ
- 6 мали шолји бујон од пилешко или зеленчук
- 1/2 мала шолја тестенини
- Сол
- Црн пипер
- Сок од лимон (по избор)
- Свеж магдонос (по избор)
Подготовка: Загрејте го маслиновото масло во поголемо тенџере на средна температура. Додадете ги ситно сечканите кромид и лук и варете додека не омекнат и не поруменат. Додадете ги исечените моркови, целер и компири. Гответе ги неколку минути додека зеленчукот не омекне. Додадете го бујонот. Оставете ја супата да зоврие, а потоа намалете ја топлината и оставете ја да врие околу 15-20 минути или додека зеленчукот целосно не се свари. Во тенџерето додадете го сечканиот спанаќ и варете уште 5 минути, додека листовите не омекнат. Додадете ги тестенините и варете според упатството на пакувањето со тестенини. Додадете сол и бибер и по желба малку сок од лимон за дополнителна свежина. Послужете ја супата топла, наросена со свеж магдонос. Добар апетит!