Потребно:
- 120 гр црвен кромид
- 150 гр моркови
- 200 гр компири
- 150 гр печурки
- 150 гр буковец
- 150 гр сланина
- 1 лажица свинска маст
- 1 л бујон од зеленчук
- 1 л вода
- 1 лажичка шеќер
- 2 лажици црвена чадена пиперка,
- 1 лажичка сол
- 4-5 ловорови листови,
- 1 лажица магдонос
- 1/2 лажичка црн пипер
Подготовка: Кромидот исецкајте го на ситни коцки, морковите, компирите на коцки приближно 1,5-2 см x 1,5-2 см, а сланината на ленти. Во длабок тенџере ставете ја свинската маст, оставете да се растопи и загрее, додадете го кромидот и пропржете го додека да стане стаклен и додадете ја сланината. Пржете ја сланината неколку минути на тивок оган додека не добие светло кафена боја. Додадете: сечкани печурки, буковец, морков и продолжете да динствувате сè. Додадете сол, бибер, ловорови листови, магдонос и прелијте со бујон од зеленчук и вода. Додадете црвен димен пипер и малку шеќер. Кога сè полека ќе зоврие, додадете ги компирите и сè варете на тивок оган следните 15-20 минути. Послужете ја супата со пченкарен леб. Добар апетит!