Потребно:
- 1кг јафа бисквити
- 1 маргарин
- 2 ванилин шеќер
- 500 мл млеко
- Кора од 1 портокал
- Сок од 1 портокал
- Шлаг за украсување
Подготовка: Јафа бисквитите се сечкаат на четвртинки со нож и се ставаат во подлабок сад. Млекото се остава да проврие, па се додава ванилиниот шеќер и маргаринот. Кога маргаринот ќе се стопи, смесата се трга од оган и се прелива врз изсечканите бисквити. Лесно се промешува и се остава малку да се олади. Се додава кората и сокот од портокал. Смесата се става во калап, тавче или рачно се формира во форма по желба. Шлагот се мати според упатството од кесичката и се премачкува тортата. Добар апетит!