Потребно:
- 500гр карфиол
- 1л вода
- 150гр пилешки гради
- 1 кромид
- 20гр путер
За сосот:
- 300гр павлака
- 120гр пармезан
- 1 јајце
- Сол
- Бибер
За наросување:
- 3 парчиња сланина
- 10гр млад кромид
Подготовка: Карфиолот прелијте го со вода и варете го 5 минути. Во тавче со димензии 15х15цм ставете го сварениот карфиол, разделен на цветови. На путер пропржете го кромидот и додадете го белото месо исчено на коцки. Зачинете со сол и бибер. Кога месото ќе биде испржено, ставете врз карфиолот. Павлката измешајте ја со пармезанот, додадете го јајцето и зачинете. Се заедно убаво соединете и прелијте преку месото и карфиолот. Сланината исечкајте ја на коцки, ставете ја одозгора заедно со ситно исечканиот млад кромид. Печете на 170 степени, околу 20 минути.